Trzy ciekawostki o gotowaniu

omelette-1330024

Gotowanie dla wielu osób, szczególnie dla tych przyzwyczajonych do gotowego jedzenia z marketów, lub dań z restauracji jest porównywalne z czarną magią. Często takie osoby nie wiedzą na ile ustawić gaz na kuchence, jaką temperaturę w piecu, co w jakim garnku gotować, lub kiedy potrawa jest gotowa. Nie ma w tym nic dziwnego – w końcu mało kto uczy się profesjonalnego gotowania, szczególnie w młodym wieku, czyli wtedy gdy zapamiętujemy wszystko najlepiej już na całe życie. A szkoda, bo umiejętność dobrego gotowania jest naprawdę przydatna, i warto ją posiadać. Będąc dobrym kucharzem, nawet w warunkach domowych możemy przyrządzić przepyszny obiad, który będzie smakował równie dobrze, a nawet lepiej jak droższy i podobny odpowiednik z restauracji, i dodatkowo będziemy mieli satysfakcję że udało się nam upichcić coś smacznego. W tym wpisie przeczytacie różne porady na temat gotowania.

Trzymaj się przepisów!

Będąc początkującym kucharzem, niezależnie od sytuacji musimy trzymać się przepisów. Oznacza to, że jeżeli w przepisie piszę, by włożyć np. gęś do pieca na 35 minut to trzymamy ją tam 35 minut w podanej temperaturze, ani krócej ani dłużej. Dopiero jak będziemy bardziej doświadczonymi kucharzami, i dowiemy się dokładniej jak dana potrawa wygląda gdy jest już gotowa będziemy mogli zacząć eksperymentować tak, by jeszcze bardziej ulepszyć nasze dania.

Nie oszczędzaj na składnikach

Zamiast kupować najtańsze mięso – lepiej postawić na coś droższego o wyższej jakości. Często jest tak, że nawet kawałek mięsa o złotówkę czy dwie droższy będzie o niebo lepszy w smaku, i o wiele lepiej się „da przyrządzić” niż tańszy odpowiednik. Podobnie jak w przypadku pierwszego punktu – tu też trzeba poeksperymentować, bo jak wiadomo każdy sklep posiada co innego w swojej ofercie.

Dobry sprzęt to podstawa

Najtańszy piec lub stara patelnia to może być powód, dla którego nawet najstaranniej przyrządzone potrawy nie wychodzą tak jak powinny. Jeżeli chcemy zostać kucharzami – musimy zainwestować w dobry sprzęt, który pozwoli na idealną obróbkę naszych potraw.

  • Kuba

    na tych tanich garncach czy patelniach to idzie jedynie się „zabić”. na tym nawet gotować się nie da, a co dopiero przyrządzać jakieś pyszne potrawy

  • Kamil

    Troszkę jednak trzeba wydać na dobry zestaw.

    • Marta

      Raz kupisz dobry i starczy na dłużej

  • Gość

    kosztowne ale z efektem

    • Ryszard

      Sam się przekonałem

  • Gość

    Pomocne te ciekawostki