Smaczny obiad nie zawsze musi być perfekcyjny

kurczak z sałatką - zdjęcie
Często boimy się gotować sami posiłki ze względu na to, że boimy się że coś źle zrobimy i nasze jedzenie będziemy musieli wyrzucić. W dzisiejszych czasach panuje mania perfekcji – wszystko musi być idealne i dopięte na ostatni guzik. Podobna sytuacja jest z obiadem – i dlatego często ostro przepłacamy w restauracjach, żeby zjeść dobre jedzenie. A prawda jest taka, że obiad nie musi być idealnie dopieczony, nie musi zawierać dokładnej ilości sosu, nie musi mieć tyle samo przypraw co w przepisie.

To po co są przepisy?

Przepisy są po to, by przybliżyć nam co mniej więcej potrzebujemy do przygotowania danej potrawy, i pokazać nam co mamy robić żeby przygotować nasze danie. Nic się nie stanie, jeśli kurczaka będziemy piec np. o kilka minut za długo, lub posypiemy go zbyt dużą ilością soli. Jeśli nie przesadzimy, i np. naszej pieczonej gęsi nie spalimy, lub nie przesolimy – to obiad będzie smakował praktycznie tak samo. Nie musi on być perfekcyjny, żeby można było go zjeść.

Proste potrawy, które możemy wykonać sami

Pieczony kurczak, pieczona kaczka, pieczona gęś i podobne potrawy – są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych, przez co nawet osoby co mają po raz pierwszy styczność z gotowaniem mogą sobie je przyrządzić i zjeść. Ich smak będzie praktycznie taki sam, jak w najlepszych restauracjach.

Czyli co, do restauracji nie opłaca się chodzić?

Skoro mogę sobie w domu zrobić taki sam obiad jak w restauracji, to po co mam do niej chodzić? – pewnie wielu z Was zadało sobie teraz takie pytanie. Restauracje, szczególnie te luksusowe nie są przeznaczone dla osób, które chcą coś po prostu zjeść. Restauracja to miejsce, w którym organizujemy przyjęcia czy inne uroczystości, lub idziemy z naszą drugą połówką lub kimś bliskim spędzić czas w eleganckim, luksusowym miejscu. Ceny posiłków w restauracjach są wysokie, ponieważ musimy płacić za obsługę, koszt utrzymania lokalu oraz wszystkie inne dodatki. Często cena samego posiłku nie wyniesie nawet połowy kwoty, którą ostatecznie zapłacimy.

  • Gość

    Można pojść do restaracji na jakąś okazje ale nie zawsze zjemy cos perfekcyjnego.

  • Karolina

    Dla mnie ma smakować a nie wyglądać 😀

  • Karolina

    dla mnie liczy się smak nie wygląd 😀

  • Paweł

    Super przepis!