Jedzenie gęsi

Kiedy mój ojciec zadzwonił i powiedział że jemu i jego znajomemu udało się upolować gęś i zamierza ją ugotować na obiad, to poczułem się trochę dziwnie względem tej sytuacji.

Kiedy powiedziałem znajomym że zamierzam zjeść gęś na obiad, to popatrzyli na mnie tak, jakbym im powiedział że jutro na obiad będę gotować sobie szczura. Gęsie są jednym z najbardziej znienawidzonych ptaków na świecie, zaraz obok gołębi i mew. I jest ku temu dobry powód. Stado latających gęsi w swojej formacji może wyglądać dość pięknie z dystansu, jednak ptaki te powodują wiele problemów, poprzez ich nagromadzanie się w parkach i miejscach publicznych, aż po zanieczyszczanie nabrzeży odpadami. Wiele rolników też za nimi za bardzo nie przepada. Grupa głodnych gęsi poszukujących nasion zwykle depta nowo posadzone pole w zaledwie kilka minut, przez co marnotrawi uprawy. Ich reputacja w kraju jest na tyle zła, że z biegiem lat, urzędnicy nawet sugerowali ubój stada, a następnie chcieli zaoferować mięso z tych gęsi ludziom ubogim. Wywołało to falę krytyki.

Czy łatwo upolować gęś?

Ze względu na swoje włóczęgostwo, gęś może wydawać się łatwą zdobyczą, jednak wymaga ona sporej umiejętności by ją złapać. Ale jeśli spytasz o to łowcę to jest to już inna historia. Ci wtajemniczeni nazywają mięso z gęsi, pieczenią z nieba. Są ludzie, którzy preferują polowanie na gęsi, zamiast jelenia. Zdarza się też że organizowane są płatne wycieczki łowieckie, w celu polowania na gęsi. Idealną krótką opowieścią jest przypadek z Toronto, gdzie trzech przyjezdnych ludzi, zdecydowało się zapolować w nocy, w parku na te ptaki. Po uczcie ze zdobyczy jeden z nich podsumował to wszystko słowami: „Te gęsi naprawdę dobrze smakują”.

 

Te rozbieżne opinie doprowadziły do debaty: powinniśmy jeść gęsi?

Szczerze mówiąc, byłem niezdecydowany. Lubię jeść różne dania – Uwielbiam kaczkę i jestem szczególnie zadowolony z lekko gotowanych jajek kurczaka, a nawet rosołu – ale było coś w jedzeniu gęsi co mnie powstrzymywało. Może było to to że widziałem ich tak wiele wśród zanieczyszczonych miejsc? Nie jestem w stanie tego określić, ale koniec końców spróbowałem i mogę z czystym sumieniem polecić je każdemu.

  • Dominiika

    Gęś ma specyficzny smak, bardzo różniący się od smaku zwykłej kury. Dobrze upieczone i zamarynowane mięso jest bardzo kruche i rozpływa sie w ustach. Warto doprawić przy użyciu na przykład Pieprzu albo jakis roslinek takich jak mięta lub ziele angielskie.