Na deser ciasto migdałowe

Tym razem mam dla was coś innego. Odejdziemy w tym tygodniu od mięsa, od gęsi i przysmaków z patelni, a przerzucimy się na niżej znajdujący się piekarnik. Do każdego dobrego obiadu powinien też być po nim podany deser. Z tego względu przygotowaliśmy przepis na jeden z nich.

Składniki:

Ciasto migdałowe:

-3 jajka
– 50 gram cukru
– 10 gram cukru waniliowego
– 50 gram mąki
– 30 gram zmielonych migdałów
– 2 łyżki śmietany 18%

Ciasto kakaowe:

– 3 jajka
– 70 gram cukru
– 70 gram mąki
– 30 gram kakao
– 2 łyżki śmietany 18%

Oprócz tego, jeszcze będziemy potrzebować:

– 220 gram dżemu wiśniowy
– 170 gram masy marcepanowej
– barwniki spożywcze (czerwony i niebieski)
– 50 gram roztopionej czekolady

Przygotowanie:

Na początku zaczniemy od przyrządzenia ciasta migdałowego. Czyli najpierw ubijamy białka z cukrem, po czym mieszamy i dorzucamy tam cukier waniliowy i żółtka. Dodaj tam również po jakimś czasie mąkę, migdały, jak i śmietanę. Postaraj się to dobrze wymieszać. Tak połączone składniki, należy wylać na blachę z rozłożonym wcześniej pergaminem. Czas to upiec! Przyrządzoną przez ciebie mieszanina musi być pieczona w 150 stopniach Celsjusza przez około 10 do 15 minut. W razie czego zwracaj uwagę jak ciasto rośnie. Czasami bywa to krótszy, a czasami dłuższy czas pieczenia, w zależności od proporcji składników i tym podobnym. Gdy już się ono upiecze i będziesz pewny że na takie czekałeś to wyciągnij je z piekarnika, odstaw na bok blachę w celu jej ostygnięcia.

Teraz przygotujemy sobie ciasto kakaowe. W tym celu ubij białka z cukrem. Następnie podczas miksowania dodaj tam zółtka. Tak przygotowane ciasto pieczemy identycznie jak poprzednio w 150 stopniach Celsjusza przez około 10 do 15 minut.

Gdy już obie blachy nam ostygną z naszymi ciastami, należy owe ciasta przekroić nożem w poprzek, a górę wysmarować dżemem wiśniowym. Następnie połówki naszych ciast nakładamy na przemian na siebie.

Masę marcepanową należy zabarwić na czerwony lub niebieski kolor i rozwałkować ją na nie zbyt grube prostokąty i ułożyć na wierzchu naszego ciasta. Tak przygotowany deser możemy ozdobić roztopioną czekoladą o smaku wedle własnego wyboru. Deser jest gotowy do podania. Smacznego!