Gęś domowa i przepisy

ges

Gęś domowa – hodowana już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, ma mięso smaczne, ale tłuste i ciężko strawne. Najlepsze są sztuki 5-7 miesięczne wagi 3-4 kg. Starsze ptaki, dochodzące do 12kg wagi, mają mięso twarde i włókniste, wymagające długotrwałego duszenia we własnym tłuszczu. Obrane z kości uduszone mięso, zalane gęsim tłuszczem, można przechowywać nawet kilka lat, a zachodzące w tym czasie w gęsinie procesy dojrzewania podnoszą jej jakość. Gęsi hodowane są również dla przetłuszczonej wątroby, tzw. foie gras, dochodzącej nawet do 2 kg wagi. Z gęsi przyrządza się pasztety, dusi się ją z kapustą, jabłkami, fasolą, nadziewa i piecze lub smaży. Wytopiony w czasie pieczenie tłuszcz ma różnorodne zastosowanie

Przepisy na gęś:

Gęś z pomidorami

czas jaki potrzebujemy: 2 godziny 40 minut

Składniki:

  • 1 gęś,
  • 250 g pomidorów,
  • 200 g wątróbek z drobiu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka pokrojonego koperku,
  • 200 ml śmietany,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, przetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Cebulę posiekać, udusić na maśle, wymieszać z ugotowanym ryżem, oczyszczoną, drobno posiekaną wątróbką i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Gęś nadziać farszem, wypełniając nim jamę brzuszną i szyję. Zaszyć otwory, skropić gęś wodą i piec 20-25 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Na 10 minut przed końcem pieczenia zlać wytopiony tłuszcz i polać tuszkę śmietaną wymieszaną z pomidorami. Podawać z kartoflami ugotowanymi i obsmażonymi na wytopionym z gęsi tłuszczu.

Gęś z makaronem

czas jaki potrzebujemy: 2 godziny 40 min

składniki:

  • 1 gęś,
  • 300 g makaronu,
  • 2 łyżki masła, 2 jajka,
  • 100 g szynki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gęś umyć, osuszyć, rozciąć, usunąć kości, natrzeć solą i pieprzem. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z masłem, jajkami, posiekaną szynka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałożyć farsz na gęś, zrolować, obwiązać nicią, zawiązać i piec 20 minut każe 500 g mięsa w temperaturze 175 stopni Celsjusza.