Kaczka w sosie porzeczkowym – przepis

Doskonale zdajesz sobie sprawę z tego jak pyszna jest kaczka. Pomyśl jak wyśmienicie musi smakować kaczka w sosie porzeczkowym. Zrobienie pysznego obiadu jest porównywalne do napisania świetnej poezji. Niby nie trwa to długo ale za to wymaga zastanowienia nad najdrobniejszym słowem, w przypadku obiadu nad każdym składnikiem. Dlatego gromadzenie przepisów jest tak ważne w codziennym życiu. Każdy z nas lubi zajadać się pysznościami. Nic dziwnego kto by nie chciał zjeść kaczki w sosie porzeczkowym?

Kaczka w sosie porzeczkowym – składniki:

80 dag piersi kaczki
25-30 dag czarnych mrożonych porzeczek
Średnia cebula
Sok i skórka otarta z cytryny
Łyżka musztardy
Łyżeczka cukru
2 łyżki masła
Sól
Pieprz

Najpierw weź piersi kaczki i natrzyj je solą oraz pieprzem, owiń folią, odłóż na 3 godziny do lodówki. Po 3 godzinach: Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, włóż kaczkę, obłóż ją resztą masła. Piecz ją 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Aby dodać więcej aromatu polej kaczkę sosem. Po 2 godzinach wyjmij mięso, przykryj i odłóż na około 10-15 minut.
W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Porzeczki zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Powstały sos przecedź, dodaj cebulę, zeszklij ją na małym ogniu, na patelni Dołóż porzeczki, musztardę, sok i skórkę z cytryny, cukier, posól dodaj pieprz, gotuj przez 5 minut.
Gdy wszystko już zrobione pozostało pokroić mięso w plastry i polać przygotowanym sosem.
Tak przygotowana kaczka będzie siódmym niebem dla podniebienia, kubków smakowych i innego rodzaju doznań zmysłowych.
Smacznego!